Brederodestraat

33322

Brederodestraat | woonhuis | amsterdam

Bij het samenvoegen en opknappen van de begane grond en 1e verdieping wensten deze opdrachtgevers zoveel mogelijk licht in de woning te hebben, zonder de gevel te wijzigen. Ook was er de wens iets bijzonders te doen met hun boekenverzameling die veelzeggend op kleur is gesorteerd.

Om de maximale hoeveelheid licht binnen te halen hebben we een vide bedacht in het midden van de woning over de gehele beschikbare breedte. De bestaande inbouwelementen hebben we iets gewijzigd waardoor de zone met de dienende functies een ritmische structuur krijgt. De vide is hier onderdeel van en de maatvoering is zodanig dat er een 3-dimentionaal schaakpatroon ontstaat. Het blok met het bovengelegen trappenhuis lijkt net niet te worden ondersteund door de naastgelegen muren...

In de dubbelhoge ruimte hebben we de boekenkast geplaatst. De boekenplanken steken aan de achterkant uit en vormen de treden van de trap. Op de verdieping loop je over de boekenkast heen om van het voorste naar het achterste deel te komen.

fotografie: Maarten Noordijk